Λαογραφία και Παράδοση
Λαογραφία και Παράδοση

Ποιοι Ειμαστε;

Αναμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή της «προόδου», της ταχύτητας και της τεχνολογίας με κύριο σκοπό την αναζήτηση του εύκολου κέρδους.

Η τεχνολογία μέρα με την ημέρα κάνει τεράστια άλματα, που θα έλεγε κανείς δεν την προλαβαίνεις. Για παράδειγμα. Από το 1850 ως σήμερα, εάν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη του ήχου (εγγραφή – αναπαραγωγή), θα διαπιστώσει τεράστιες αλλαγές. Ξεκίνησε με την «πλάκα» από κερί, πέρασε στην μαγνητοταινία, ύστερα στο βινύλιο, στις κασέτες, στο δίσκο ακτίνας και τώρα στις μνήμες όπου μπορεί κανείς να αποθηκεύσει χιλιάδες τραγούδια.

Το βιβλίο έχει περάσει και αυτό από διάφορα στάδια με κατάληξη την ηλεκτρονική μορφή. Μπορεί κάποιος να έχει ένα τάμπλετ και να έχει αποθηκεύσει χιλιάδες βιβλία και να μπορεί να τα διαβάζει.

Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, προσβλέποντας σε υψηλά κέρδη, επιλέγουν τα προς έκδοση βιβλία ύστερα από ερευνά. Ενδελεχή από ειδικούς-ερευνητές στατιστικολόγους μελέτες γύρω από τις προτιμήσεις των αναγνωστών. Έτσι βιβλία με περιεχόμενο την Λαογραφία, την Λαϊκή Παράδοση, την Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική (κλπ). Δεν προτιμώνται αφού συνυπολογίζουν πέραν της εμπορικότητας και το μικρό ενδεχομένως εύρος των αναγνωστών αυτού του είδους βιβλία.

Πολλοί συγγραφείς της παραπάνω κατηγορίας, αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβαίνουν σε αυτοέκδοση των βιβλίων τους ή ακόμα δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά (για την πώλησή τους), αφήνουν τα έργα στο συρτάρι τους παραδομένα στη λήθη. Κάτω από το διαμορφωμένο αυτό περιβάλλον, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ για την έκδοση βιβλίων των προαναφερμένων κατηγοριών.

Πληροφορίες σχετικά με εμάς!

Έτσι αποφασίσαμε, με όποιο ρίσκο, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός εκδοτικού οίκου με τίτλο «Εκδόσεις Λαογραφία και Παράδοση». Οι εκδόσεις βιβλίων αφορούν την Ελληνική Λαογραφία και Παράδοση, και την Βυζαντινή Μουσική (Παλαιών και νέων βιβλίων). Αποκλειστικές εκδόσεις βιβλίων που αφορά γενικά τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό. Ο πολιτισμός μας, ο οποίος χάνεται κάτω από τον κονιορτό της ταχύτητας, του μοντερνισμού και μιας ψυχοφθόρου εξέλιξις.

Δυστυχώς, καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η κορωνίδα των επί της γης δημιουργημάτων, ο άνθρωπος, περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Οι όποιες αξίες του (ηθικές, πνευματικές, κοινωνικές κ.λπ), απαξιώνονται, τσαλακώνονται και πολλές φορές χλευάζονται ή και τιμωρούνται.

Έτσι λοιπόν το «μείγμα» των στοιχείων που συνέθεταν την προσωπικότητα του ανθρώπου καταργούνται. (Παραδόσεις, ήθη, έθιμα, τρόπος ζωής, θρησκεία, εθνική συνείδηση). Ποδοπατούνται με πρόσχημα δήθεν τον «εκδημοκρατισμό» της κοινωνίας ενώ επί της ουσίας ο άνθρωπος δένεται χειροπόδαρα υποχρεωμένος αδιαμαρτύρητα να ακολουθεί ό,τι του επιβάλλουν οι διάφοροι αμφιβόλου υπόστασης, «προστάτες του».

Με την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας θέλουμε μέσα από τις εκδόσεις μας να διατηρήσουμε, έστω στις σελίδες των βιβλίων, τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τον άνθρωπο «Καλό καγαθό», ώστε οι επερχόμενες γενιές να τα γνωρίσουν, οι δε ενδιαφερόμενοι, λάτρεις της Παράδοσης, να τα αποκτήσουν.

Διαβάζοντας κανείς αυτά τα βιβλία θα διαπιστώσει το πόσο ο άνθρωπος έχει αλλοτριωθεί και πόσο έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχοσύνθεσης του. Τον έχουν αναγκάσει να συνθλίβεται καθημερινά στα γρανάζια της απατηλής και φτιασιδωμένης εξέλιξις ζώντας καθημερινά στο άγχος του αθέμιτου κοινωνικού ανταγωνισμού και του υπερκαταναλωτισμού.

Το «παν μέτρον άριστον» είναι πλέον άγνωστο στο σημερινό άνθρωπο και γενικά επικρατούν οι λαϊκές ρήσεις. «Το μικρό ψάρι τρώει το μικρό» ή «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Στόχος μας!

Καλούμε λοιπόν σε συνεργασία Επιστήμονες–Συγγραφείς που έχουν να εκδώσουν εργασίες τους γύρω από τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό να επικοινωνήσουν μαζίμας. (Δημοτικό Τραγούδι – Λαογραφία – Παραδόση, Ήθη, έθιμα, Βυζαντινή Μουσική).

Στόχος μας είναι η προσήλωσή μας στα στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού ώστε να τα διασώσουμε αναλλοίωτα έστω καταγεγραμμένα στα βιβλία και ποιος ξέρει!

Μήπως ο «άνθρωπος» κουρασμένος, απογοητευμένος, αηδιασμένος και καταταλαιπωρημένος από τις απατηλές και καταστροφικές αναζητήσεις που του επέβαλαν οι εμπνευστές της δήθεν ευημερίας και προόδου, επιστρέψει κάποια στιγμή στον «Άνθρωπο».

 

Ελληνική λαογραφία λαϊκή παράδοση βυζαντινή μουσική
Λαογραφία και Παράδοση